Voor een lichtere aanpak - onderhoudstips voor onze Rebellenclub eetkamertafels

Onderhoudstips

Tafels

Onderhoudsadvies tafels

Een tafel wordt veel gebruikt. Het is de plek voor een heerlijk ontbijt, een uitgebreide lunch, een gezellige borrel met vrienden, studie of misschien zelfs wel werk. Een veelgebruikte plek in huis. Daarom is het belangrijk om je tafel goed te onderhouden. Met deze onderhoudstips geniet jij nog een lange tijd van je tafel en blijft hij er op en top uit zien!

Montage

Zodra je de tafel binnen hebt ga je natuurlijk direct aan de slag met de montage. Zorg dat je altijd de instructies leest voordat je begint. Zo weet je zeker dat de tafel op de juiste manier in elkaar wordt gezet. Vergeet niet om de tafel regelmatig even opnieuw aan te spannen. Zo blijft hij stevig en heb je er meer plezier van. Niets is zo vervelend als een tafel die wiebelt.

De materialen

Lees hier meer over jouw tafelblad

Houten tafelblad Rebellenclub - Hoe verzorg je jouw houten tafelblad het beste?

Hout

Hout is een natuurlijk materiaal. De structuur en de kleur van hout kan bij elke tafel anders zijn. Deze natuurlijke kenmerken maakt hout zo’n mooi materiaal. Na het vellen en zagen is het hout nog "levend", wat betekent dat gebruik en omgeving het hout nog zullen beïnvloeden en er kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Deze eventuele scheurtje zijn minimaal en hebben geen invloed op de levensduur van de tafel. Om veranderingen in het meubilair tot een minimum te beperken kun je maatregelen ondernemen. Zo kun je kleurvariaties voorkomen door het hout tegen direct zonlicht te beschermen. Ook kun je tafel om de zoveel tijd draaien zodat het oppervlak gelijkmatig kleurt. Ook kun je het klimaat rond de 20˚ C proberen te houden samen met een normale luchtvochtigheid van ca. 40-60%. Vermijd bovendien altijd om de meubels in onverwarmde ruimtes te plaatsen.

Hout fineer tafelblad Rebellenclub - Hoe verzorg je jouw hout fineer tafelblad het beste?

Fineer

Een tafel met een fineer laag bevat een dun laagje hout. Deze laag is een natuurproduct en moet daarom goed worden behandeld. Om de tafel zo mooi mogelijk te houden kan je het beste gebruik maken van onderzetters om vlekken in de tafel te voorkomen. Maak de tafel regelmatig schoon met een natte doek en voorkom beschadigingen aan de hoeken.

Let op: gelakt fineer kan in geen geval worden geschuurd. Met olie en zeep behandeld fineer heeft een dun slijtoppervlak en daarom dient schuren op deze oppervlakken tot een minimum te worden beperkt!

Marmeren tafelblad Rebellenclub - Hoe verzorg je jouw marmeren tafelblad het beste?

Marmer

De stenen zijn gewonnen uit een steengroeve, daarna worden de platen uit massieve blokken gesneden. Dit betekent dat de platen van nature variëren in kleur, structuur en oppervlak. Over het algemeen zal marmer merkbare aderen vertonen, die in kleur kunnen verschillen van de rest van de plaat. Dit maakt marmer zo ontzettend mooi. Allemaal, afhankelijk van het type marmer, zijn sommige platen gepolijst en vrij glad, terwijl andere van nature ruw zijn en variërend in het oppervlak. Heel vaak zijn wateraders, inkepingen en dergelijke zichtbaar wanneer je het oppervlak aanraakt. Gaatjes? De fabriek heeft deze gaatjes gevuld met vulmiddel en ze maken deel uit van de kenmerken van marmer. Het zal per plaat verschillen hoe zichtbaar de gaatjes zijn.

Beton

Beton is een robuust en industrieel materiaal wat een koel en moderne uitstraling heeft. Beton heeft goede geluidsabsorberende eigenschappen en kan helpen om het geluidsniveau in een ruimte te verminderen. Het is een duurzaam en krasbestendig materiaal waardoor het ook erg geschikt is voor tafelbladen. Wel raden wij aan het oppervlak te behandelen met een protectiespray. Dit omdat in het poreuze oppervlak makkelijk vlekken trekken. Zo houd je jouw tafel in perfecte conditie!

Glas

Glas is zeer hygiënisch en makkelijk materiaal om schoon te houden. Maar net als elk materiaal heeft het wel zijn eigen onderhoudstips. Zo kan water wat opdroogt op glas een vlek achterlaten. Met een sopje en nadrogen met een schone doek zijn vlekken er goed af te halen. Glas is wel gevoelig voor krassen dus schuiven met zware objecten over het oppervlakte kan krassen veroorzaken. Dit kan al als er één zandkorrel tussen het object en de glasplaat ligt. Die krassen krijg je er niet meer uit, dus let goed op.

hoe onderhoud je jouw tafel?

Lees hier onze onderhoudstips

Onderhoudstips hout & Fineer

Voordat de tafel de fabriek verlaat, heeft de tafel een voorbehandeling gehad. Voor een optimaal resultaat is het aan te raden om het product voor gebruik een extra behandeling te geven. Let op, met olie behandelde oppervlakken moeten worden behandeld met olie. Geoliede en met zeep behandelde meubelen moeten elke 4e maand worden behandeld, of indien nodig. Je kan het beste gemorste vloeistoffen onmiddellijk verwijden met een vochtige doek. Dit voorkomt eventuele verkleuringen en vlekken. Placemats, tafelkleden en onderzetters zijn aan te raden om de houten tafel zo mooi mogelijk te houden! Zo blijven de gebruikssporen minimaal. Als je de tafel dagelijks even wilt schoonmaken kan je het beste een doek gebruiken die goed is uitgewrongen in een mild sopje. De meubels moeten langs de nerven van het hout worden schoongemaakt. 

Onderhoudstips Marmer

Marmer is een sterk materiaal en is goed te onderhouden. De marmeren tafelbladen kun je simpelweg afvegen met een vochtige doek en een milde zeepoplossing. Alle stenen meubelen zijn gelakt en verzegeld tegen vet, wijn en bijvoorbeeld koffie. De tafelbladen zijn niet bestand tegen oplosmiddelen zoals zuur en cellulose. Wel is het belangrijk om vochtige stoffen direct met een doek te verwijderen om vlekken op het oppervlak te voorkomen. Verder is het belangrijk dat je placemats en onderzetters gebruikt als er vochtige/hete voorwerpen op het meubel worden geplaatst. Vazen, hete koffiemokken enz. kunnen vocht veroorzaken, wat in het ergste geval de steen zelf kan aantasten, en bovendien kunnen vocht en hitte de lak aantasten. Steen is kwetsbaar voor harde stoten en krassen in het oppervlak en randen.

Onderhoudstips Beton

Beton geeft een stoere en industriële look aan een interieur. Omdat beton een relatief poreus materiaal is, is voor betonnen tafels een beschermlaag een must om vlekken en beschadigingen tegen te gaan. Spray je tafelblad in, wrijf de tafel droog met een zachte doek. Herhaal dit in het begin 1 keer per week, voor 1 maand lang. Herhaal dit daarna 1 keer per maand.
Gebruik alleen lauw warm water om je tafelblad te reinigen. Pas op met vetten zoals olijfolie, frituurvet en andere soorten. Mocht er een vlek op je tafelblad gekomen zijn, maak dit dan direct schoon zodat de stof niet in de coating kan trekken. Het gebruik van onderzetters en placemats is aan te raden op beton.

de beste bescherming

Onderhoudsproducten voor onze meubels