Blog van Anne #25: Onderhoudsadvies vloerkleden

 

Een wol geweven vloerkleed is prachtig, en zacht aan de voeten. En om nou zo lang mogelijk te genieten van je vloerkleed, geven wij je een aantal tips! 

Draai elk half jaar het vloerkleed 180 graden. Zo voorkom je dat het vloerkleed aan één kant slijt, en gaat het langer mee. De wollen vloerkleden (model Evert) kun je aan beide zijdes gebruiken. Draai het vloerkleed ook eens helemaal om, zodat onder en boven gewisseld worden. 

Stofzuigen 
Het vloerkleed wordt gesponnen met zuiver scheerwol om een katoenen kern. Het kleed zal daardoor in het begin pluizen. Dit zijn de natuurlijke kenmerken van wol. Afhankelijk van de hoeveelheid wol kan dit enkele maanden duren. Wij adviseren om vanaf de eerste dag je vloerkleed te stofzuigen met een gladde stofzuigermond. 

Pluisjes en losse pooltjes
Nieuwe vloerkleden met een gesneden of een geschoren pool verliezen in het begin vaak losliggende vezels. Geen zorgen, dat zijn de afgeschoren eindes of vezelstukjes die tijdens de fabricage zijn achtergebleven. Indien er uitstekende of loszittende polen zijn, is het belangrijk om deze niet uit het karpet te trekken. Wij adviseren om deze voorzichtig met de schaar weg te knippen. Deze kun je vervolgens rustig weghalen met de stofzuiger. 

Vlekken
Een glas rode wij, een kopje koffie of een glas limonade. Het is zo gebeurt. We geven advies hoe jij de meeste vlekken, op de juiste manier, kunt verwijderen. 

Belangrijk is om direct actie te ondernemen, laat een vlek nooit een paar dagen zitten. Een vlek trekt niet vanzelf weg. De eerste stap is het vocht weghalen, dit kun je doen met bijvoorbeeld een badstof handdoek of keukenpapier. Belangrijk hierbij is, dat je dept! Nooit wrijven! Door te wrijven zal de vlek alleen maar groter worden. 

Als je met het deppen het grootste gedeelte van de vlek hebt weggehaald, behandel je het vloerkleed met koud water en schoonmaakazijn. Maak het vloerkleed niet te nat, en loop niet op het vloerkleed totdat het weer droog is. 

Tot slot kun je het vloerkleed behandelen door er met een schone en droge doek het achtergebleven vocht weg te deppen. 

Een vlek met een uitgesproken kleur, zoals rode wijn? Maak geen gebruik van chemische middelen of bleekmiddelen. Dit zal namelijk altijd de kleur van het vloerkleed aantasten. 

Helaas is het niet altijd mogelijk om direct actie te ondernemen bij een vlek op het vloerkleed. Je hebt de vlek nog niet ontdekt, en komt er pas een paar dagen later achter. Of je hebt nog geen tijd gehad om er goed naar te kijken. Geen paniek. 

Vlekken die al langer in het vloerkleed zitten, kun je het beste behandelen met een lepel. Probeer voorzichtig te schrapen van buiten naar binnen over de vlek heen. Gebruik de stofzuiger om vervolgens de losse deeltjes weg te halen. Doe dit met een gladde stofzuigermond. Vervolgens kun je de bovenstaande behandeling met water en schoonmaakazijn ook toepassen.

Rebellenclub

De specialist in maatwerk

Bij ons kan je jouw droom bank, fauteuil, eetkamerstoelen, poefje en kussens helemaal zelf samen stellen.

Begin met samenstellen
Maatwerk eetkamertafel bij Rebellenclub