Welke kleur past bij jou?

styliste Nina

Kleuren kiezen voor op de wand en in je interieur. Dat kan super lastig zijn. Want wat zijn er toch veel soorten kleuren en tinten. Een kleur is in elke ruimte weer anders, het is maar net hoe het licht valt of wat voor kleuren er nog meer gebruikt worden. Ook veranderen de trends steeds en natuurlijk jouw eigen smaak. 

Als je toe bent aan een nieuw kleurtje in je interieur dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Allereerst de kleurencirkel! Dit is super handig tool om er bij te houden en gemakkelijk op internet te vinden. Hierin kun je makkelijk zien welke kleuren goed bij elkaar passen. Je kunt op 3 verschillende manieren te werk gaan. Ton sur ton kleurencombinaties, contrasterende kleurencombinaties en harmonieuze kleurencombinaties.

Even in het kort; 

1. Ton sur ton: één kleur in meerdere tinten die je in het hele interieur laat terugkomen. Het is afwisselend, maar toch rustig voor het oog.

ton sur ton

2. Contrasterende kleuren: De kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel. Door deze combinaties te gebruiken worden beide kleuren door elkaar versterkt. Dit zorgt dan weer voor een levendig interieur.

contrasterende kleuren

3. Harmonieuze kleuren: Dit zijn de kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze het best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart. 

 harmonieuze kleuren

Beter goed gejat dan slecht bedacht… Heel veel merken hebben het zware werk al voor je gedaan en hebben veel combinaties van kleuren al voor je uitgezocht. Zo heeft het merk Farrow and Bal bijvoorbeeld de mooiste tinten in een kleurenwaaier staan. Perfect om inspiratie op te doen of aan te schaffen als je niet zeker bent over je kleur keuze.

Ook is het belangrijk om eerst te kiezen welke muur je gaat verven. Let goed op hoe het licht hier op valt. Is het een muur waar het meest van de dag schaduw op valt, let dan goed op dat jouw gekozen kleur veel donkerder uitvalt dan wanneer er de hele dag licht op valt.  

Dan de grootte van de wand: als je een accent kleur wil toevoegen aan je interieur doe dit dan op een kleinere wand. Bijvoorbeeld de wand achter de tv. Zo neemt de kleur niet de overhand. Combineer deze wand met wat neutrale basis kleuren. Zo is het meer een samenhang en voorkom je het ‘zwart-wit’ effect.  

Ik snap dat het best spannend kan zijn om een kleur zomaar gelijk te kiezen. Veel merken werken met testers. Gebruik dit zeker! Zo zie je wat het lichtinval in jou woning doet met de kleur en de kleur weer met de rest van je meubels! 

Let wel op als je de verf wil testen je dit dan niet meteen op de muur verft, maar hier een A4 voor gebruikt. Dit A4’tje kun je dan op de muur die je wilt gaan verven plakken. Als je namelijk gelijk op de muur verft kan het zijn dat je deze vlakken blijft zien op de muur. Dat willen we natuurlijk niet ;) 

En dan als laatste! Doe vooral waar jij je goed bij voelt! Succes! 

X Nina

Rebellenclub

De specialist in maatwerk

Bij ons kan je jouw droom bank, fauteuil, eetkamerstoelen, poefje en kussens helemaal zelf samen stellen.

Begin met samenstellen
Maatwerk eetkamertafel bij Rebellenclub