Verlichtingsplan

Het kiezen van de juiste verlichting voor je woning kan soms een moeilijke opgave zijn. Er is immers zoveel keuze in soorten verlichting. Een verlichtingsplan kan je helpen om inzicht te krijgen in je lichtbehoefte en in de functie die een bepaalde lamp moet vervullen.

Stappenplan en tips

Met de informatie uit een verlichtingsplan kan je gericht op zoek gaan naar de juiste lamp.  Een verlichtingsplan maken is niet moeilijk en kan je makkelijk zelf maken aan de hand van onderstaande tips. 

Maak een plattegrond

Als eerste stap kan je best een plattegrond van de ruimte maken waarin je de verlichting wil aanbrengen. Op ruitjespapier gaat dit het best omdat je dan makkelijk op schaal kan tekenen maar dit hoeft natuurlijk niet. Teken op de plattegrond de ramen, meubelen, scheidingsmuren, en andere zaken. Vergeet ook niet schilderijen of andere plekken die uitgelicht moeten worden op de plattegrond te vermelden. Zorg dat je genoeg ruimte hebt op het papier zodat je er straks nog notities bij kan plaatsen. Werk je graag met de computer? Maak dan gebruik van een programma als Skechup.

Bepaal de functies

Nu de plattegrond klaar is, kan je gericht nadenken over de functionele aspecten van de verlichting. In feite is dit de meest belangrijke stap omdat je stil staat bij je lichtbehoefte en over de functie die bepaalde plekken in huis vervullen. De functies bij een sofa zijn bijvoorbeeld lezen en televisie kijken. Of bij het werkblad in de keuken: voedsel bereiden. Een bepaalde plek kan meerdere functies hebben. Noteer deze functies op de plattegrond.


Geef lichtcirkels aan

In stap 2 heb je nagedacht over de functies van de verschillende plaatsen in de kamer (lezen, tv kijken, slapen, koken, computeren, relaxen,). Nu kan je op de plattegrond met lichtcirkels aangeven waar het licht straks op moet schijnen. Het gaat dus niet zozeer om de precieze positie van de lamp maar meer om de specifieke gebieden die verlicht moet worden. Het soort verlichting dat je nodig hebt, is namelijk mede afhankelijk van de grootte van het gebied dat verlicht moet worden. Geef alle cirkels vervolgens een nummer. 

ADVIES OP MAAT

Heb je hulp nodig bij het maken van een verlichtingsplan? Dan kan je de hulp inroepen van onze stylistes. Voor een voordelig tarief helpen zij je graag. Vul het formulier hieronder in voor meer informatie